Nieuws

PZC: Zeewinkel zinkt niet, maar vaart door aan Vlissingse Nieuwendijk.

De laatste borden met Opheffingsuitverkoop werden woensdag van de ramen van de Zeewinkel gehaald. De Vlissingse zaak in maritieme zaken, strandspullen, schelpen en zeer diverse snuisterijen verdwijnt niet van de Nieuwendijk, maar stoomt volle kracht door.

© Ruben Oreel

Theo Hemelaar (63) wilde zijn Zeewinkel vorige week nog een stille dood laten sterven. Hij begon woensdag 16 oktober met een opheffingsuitverkoop en hoopte een maand later de deuren definitief achter zich dicht te trekken. Drie dagen later had hij echter een nieuwe kapitein voor zijn zaak. Gommert Koole (60) wilde niet alleen het pand huren, maar ook de hele voorraad en de naam Zeewinkel overnemen.

Kapiteinspet

,,Kon ik opeens nog drie weken eerder met pensioen”, lacht Theo een week na het begin van de uitverkoop. Hij was acht jaar lang een bekend gezicht aan de Nieuwendijk. Klanten, kinderen zeker, herkenden hem aan zijn kapiteinspet. ,,Het laatst half jaar droeg ik vaker een Bretonse schipperspet. Ook een maritiem hoofddeksel, maar een stuk comfortabeler om te dragen, want van wol. En ook niet slecht voor de omzet, want wat de verkoper draagt, wordt gekocht”, verklaart de scheidend Zeewinkelier.

Met enig aplomb zet Hemelaar woensdag de kapiteinspet op het hoofd van Koole om duidelijk te maken dat Gommert vanaf woensdagmiddag aan het roer staat van de winkel aan de Nieuwendijk. Gommert Koole heeft er zin in. Hij was onder meer elektricien, chauffeur bij de distributie van de PZC, full-time pleegvader en chauffeur bij TCR. Maar de handel zit hem van jongs af aan in het bloed.,,Ik heb altijd graag gehandeld en verkoop al een tijdje Cool Gifts, onder meer via Jouw Marktkraam. Een eigen winkel is echt een droom.”

Koole blijft bij als buschauffeur TCR  ’s morgens kinderen naar school brengen. ’s Middags is hij voortaan in de Zeewinkel te vinden. Hemelaar, die om de hoek woont en al zijn leven lang op zee uitkijkt, zal nog vaker langs de kust te vinden zijn. Hij dreef de Zeewinkel een jaar of acht, nadat hij de handel in naaimachines er aan gaf. ,,Ik ben in de wieg gelegd voor de naaimachinehandel. Mijn vader had een winkel in Vlissingen en ik heb als jongen een zaak in Goes overgenomen. Ik was een hele tijd importeur voor Elna naaimachines, niet alleen voor Nederland maar ook voor Duitsland, België en Noord-Frankrijk.”

Vissersboten

De Zeewinkel bracht Theo Hemelaar in rustiger vaarwater. En bracht hem tegelijkertijd faam. ,,Veel schippers en families die regelmatig in de jachthaven binnenvoeren, stapten regelmatig binnen. Zo gauw ze Vlissingen afmeerden, kwamen ze naar de winkel.” De contacten met die klanten gaat hij waarschijnlijk het meest missen, zegt Theo na lang nadenken. Lachend: ,,Ik ben door mensen tot diep in Duitsland gebeld en geappt. Via Facebook en andere sociale media gaat het nieuws snel rond.”

Gommert Koole gaat er voor zorgen dat die klanten weinig missen. Hij blijft miniatuurschepen, schelpen, netten, strandbeeldjes en lantaarns verkopen en breidt het assortiment daarnaast uit met nog meer verrassende cadeaus en hebbedingetjes. Hemelaar zal de eerste weken af en toe binnen springen als zijn opvolger daar prijs op stelt. Theo verheugt zich vooral op het uitwaaien op het strand of op een dijk langs de kust. ,,Kijken naar schepen is het mooiste dat er is. Vooral naar vissersboten, want die brengen veel lekkers aan wal.”

Lees hier het bericht op de website van de PZC